2011. július 07., csütörtök 20:00

Tojásfestés természetes anyagokkal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

A tojás festése terészetesen


Hagymahéjjal: Tegyünk annyi hagymahéjat 1 l vízbe, amennyit csak tudunk, adjunk hozzá 2 ek ecetet, és 1 púpozott teáskanál sót.hagymával festett tojás

Tegyük bele a tojásokat, ás főzzük legalább 30 percet (minél tovább főzzük, annál sötétebb lesz a tojás).


 

 

 

 

 

 

Lilakáposztával: Tegyünk annyi lilakáposztát 1 l vízbe, amennyit csak tudunk, tegyünk hozzá 2 ek ecetet és egy púpozott teáskanál sót. Főzzük a káposztát legalább fél órát a vízben (ebből néhány percet a tojásokkal együtt), majd hagyjuk kihűlni.

 

 

Kurkumával: Tegyünk 3 dl vízbe 2 ek kurkumát, tegyünk hozzá 1 ek ecetet és egy kk sót, és forraljuk fel. Ebben áztassuk a tojásokat, amíg a kívánt színt el nem érjük.

 

 

Kávéval: Főzzük a kávéval együtt a tojásokat olyan sokáig, amíg a kívánt színt el nem érjük.

 

 
A tojás hímezése

Berzselés: Frissen növő kicsi leveket gyűjtünk a réten. Ezeket tojásfehérjével ráragasztjuk a tojás héjára, majd az egészet harisnyába burkoljuk, és a festőlébe tesszük.


Hímezés méhviasszal: A viaszt megolvasztjuk, és az írókával mintákat rajzolunk vele a tojásra. Az írókázott tojásokat hidegen festjük! Ha valakinek van kedve, kipróbálhatja az írókázást karnauba-viasszal, annak ugyanis sokkal magasabb az olvadáspontja, így melegen is festhető. 

Hímezés ecettel: Ezt a fajta hímezést 20%-os ételecettel végezzük. Egy gyufaszálat az ecetbe mártunk, és az evetes fával mintákat rajzolunk a tojásra. A tömény savas oldat lemarja a tojáshéj felső rétegét, és színtelen nyomot hagy maga után.

 

 

Megjelent: 1438 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 11., kedd 10:26
dr. Torma Viki

Kutatóvegyész, tapasztalt házikozmetikum készítő és végzett fitoterapeuta. A Házikence Tanoda társ alapítója és tudományos szakértője, a tanfolyamok kidolgozója.

"Természetes ötletek, mindennapi tudomány."

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés